
 

The Superintendent of Real Estate issued this Policy Statement pursuant to the Real Estate Development Marketing Act. 
Effective August 1, 2021, the Superintendent of Real Estate operates within the BC Financial Services Authority. 

Classification: Public 

Real Estate Development Marketing Act / Policy Statement 14 / 11-07 

Real Estate Development Marketing Act 
Policy Statement 14  
(Amending Policy Statements 1, 2, 3, 8, 10 and 11) 

DISCLOSURE STATEMENT REQUIREMENTS FOR DEVELOPMENT PROPERTY  
THAT IS NOT YET COMPLETED 

EFFECTIVE NOVEMBER 1, 2007 

1. Interpretation 

In this Policy Statement: 

(a) “Act” means the Real Estate Development Marketing Act; 
(b) "pre-sale unit” means a development unit 

(i) for which any required subdivision plan, strata plan, or other plan has not been deposited in the 
appropriate land title office, or 

(ii) for which any buildings, utilities and other services, or other significant improvements that the developer 
has agreed to provide have not yet been completed; 

(c) "superintendent" means the person appointed as Superintendent of Real Estate under the Real Estate 
Development Marketing Act; and 

(d) unless the context otherwise requires, other words and expressions have the meanings given to them in the 
Real Estate Development Marketing Act. 

2. Disclosure Statements – General 

The superintendent’s Policy Statements 1, 2, 3, 8, 10 and 11, which include Forms 1, 2, 3, 8A, 8B, 10 and 11, set 
out the forms and content required under section 14 of the Act for disclosure statements filed in relation to 
development property. This Policy Statement 14 amends each of those Policy Statements, in order to make the 
changes in Forms 1, 2, 3, 8A, 8B, 10 and 11 that are explained below. These changes require additional 
disclosure for offerings of pre-sale units. 

3. Disclosure Statements – Cover Page 

For an offering of pre-sale units, Forms 1, 2, 3, 8A, 8B, 10 and 11 are amended to require the following 
statement in conspicuous type on the cover page of the Disclosure Statement: 

“This Disclosure Statement relates to a development property that is not yet completed. Please refer to 
section [insert section number] for information on the purchase agreement. That information has been 
drawn to the attention of [insert purchaser’s name], who has confirmed that fact by initialing in the space 
provided here:  [space for purchaser’s initials].” 

NOTE: It is recommended that a developer include the above initialed statement as part of the written acknowledgement 
obtained from a purchaser under section 15 of the Act, or alternatively retain a copy of each initialed cover page. 
This will help to show, if necessary, that the developer has met this disclosure requirement. 
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4. Disclosure Statements – Purchase Agreement 

For an offering of pre-sale units, Forms 1, 2, 3, 8A, 8B, 10 and 11 are amended to delete and replace the section 
entitled Purchase Agreement (i.e.:  section 7.2 in Forms 1, 2, 3, 10 and 11; section 8.2 in Form 8A; and section 
9.2 in Form 8B) with the following: 

“[insert section number]  Purchase Agreement 

(1) State that a copy of the developer’s form of purchase agreement is attached as an Exhibit to the 
Disclosure Statement, and attach that Exhibit. 

(2) Describe any provisions in the purchase agreement for terminating that purchase agreement. 

(3) Describe any provisions in the purchase agreement that allow for an extension of time for completing 
that purchase agreement. This description should include whether the developer or purchaser may 
require or refuse an extension, and whether the developer may seek a fee or increased purchase price 
in order to agree to an extension. Any other extension provisions should also be disclosed. 

(4) Describe any provisions of the purchase agreement for assigning that purchase agreement to a new 
purchaser. Additionally, state whether the developer may refuse to allow an assignment or seek a fee in 
order to agree to an assignment.  

(5) Describe any provisions of the purchase agreement for the purchaser or the developer to receive 
interest on the deposit monies. 

NOTE: Prior to any significant change in a developer’s form of purchase agreement, it would be necessary for 
the developer to amend its filed Disclosure Statement in order to include the revised form of purchase 
agreement as an Exhibit. 

Under Policy Statements 5 and 6, the form of purchase agreement attached as an Exhibit to the Disclosure 
Statement must also contain the terms set out in those Policy Statements.” 

5. Leasehold Interests 

Despite sections 2, 3 and 4 above, this Policy Statement does not apply to leasehold interests in strata lots that 
are not in a bare land strata plan and for which similar disclosure is already required as explained in section 5 of 
Policy Statement 1. This Policy Statement 14 also does not apply to leasehold units in a residential leasehold 
complex. Similar disclosure is already required for such leasehold units as explained in Part 3 of Form 9 under 
Policy Statement 9.  

6. Transitional Provisions – Filings Prior to November 1, 2007 

Despite sections 2, 3 and 4 above, a disclosure statement filed under the Act prior to November 1, 2007, 
including any prospectus or disclosure statement submitted under the now repealed Real Estate Act and deemed 
filed under the Act by virtue of section 47 of the Act, continues to satisfy the form and content requirements for a 
disclosure statement filed under the Act if the following circumstances apply: 

(a) the substantive content of the prospectus or disclosure statement filed prior to November 1, 2007 does not 
otherwise contain a misrepresentation; and 

(b) the only reason that the developer’s prospectus or disclosure statement does not comply with the Act and 
the superintendent’s Policy Statements is that it does not disclose on the cover page that the development 
property is not yet completed and does not disclose the purchase agreement information described above in 
sections 2, 3 and 4 of this Policy Statement. 
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7. Filings On or After November 1, 2007 

Subject to section 5 above, if an amendment or new disclosure statement is filed on or after November 1, 2007, 
for an offering of pre-sale units to correct a non-compliant disclosure statement in accordance with section 16 of 
the Act or to otherwise revise the developer’s disclosure, the amendment or new disclosure statement must also 
disclose on the cover page that the development property is not yet completed and disclose the purchase 
agreement information described above in sections 2, 3 and 4 of this Policy Statement. 

Subject to section 5 above, if a disclosure statement is filed on or after November 1, 2007, for an offering of pre-
sale units in respect of a development property for which there was no previous filing, the disclosure statement 
must also disclose on the cover page that the development property is not yet completed and disclose the 
purchase agreement information described above in sections 2, 3 and 4 of this Policy Statement. 
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